11.05 poniedziałek Klasa 8 Chemia
Temat: Właściwości tłuszczów.
Moi Drodzy!
W środę poznaliśmy podstawowe wiadomości o tłuszczach. Dziś poznamy ich właściwości.
Zapiszmy:
1. Badanie rozpuszczalności tłuszczów.
Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, mają budowę niepolarną. Tłuszcze dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych.
2. Jakim przemianom ulegają tłuszcze w organizmach ludzi i zwierząt?
Tłuszcze ulegają hydrolizie, tj. rozpadają się z utworzeniem glicerolu i kwasu tłuszczowego. Proces ten zachodzi w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów i jest źródłem energii.
Moi Drodzy!
W środę poznaliśmy podstawowe wiadomości o tłuszczach. Dziś poznamy ich właściwości.
Zapiszmy:
1. Badanie rozpuszczalności tłuszczów.
Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, mają budowę niepolarną. Tłuszcze dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych.
2. Jakim przemianom ulegają tłuszcze w organizmach ludzi i zwierząt?
Tłuszcze ulegają hydrolizie, tj. rozpadają się z utworzeniem glicerolu i kwasu tłuszczowego. Proces ten zachodzi w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów i jest źródłem energii.
tłuszcz + woda = glicerol + kwasy tłuszczowe
3. Jak powstaje margaryna?
Ciekłe tłuszcze poddaje się procesowi przemysłowego utwardzania, w wyniku którego otrzymujemy margarynę. Proces ten polega na katalitycznym uwodornieniu tłuszczów nienasyconych. W jego efekcie powstają związki nasycone – tłuszcze stałe.
4. Czy z tłuszczów można otrzymać mydło?
Ważnym procesem, któremu ulegają tłuszcze, jest ich zmydlanie. Reakcja ta polega na ogrzewaniu tłuszczów w obecności wodorotlenku sodu lub potasu. Produktem tej reakcji są sole sodowe i potasowe wyższych kwasów karboksylowych, czyli mydła.
A teraz zadanie dla Ciebie- Dlaczego nie wolno gasić płonącego oleju wodą?
Zobacz film pod linkiem:
i napisz odpowiedź na pytanie: Co należy zrobić, gdy zapali się olej? ( znajdziecie ją również na stronie pod powyższym linkiem).
Owocnej pracy!
Komentarze
Prześlij komentarz