3.06 środa Klasa 5 Technika

Temat: Planujemy zestawy obiadowe w oparciu o tabele kalorii i wartości odżywczych.

Wartość energetyczna produktu spożywczego to informacja, którą można znaleźć na jego opakowaniu, zazwyczaj w tabeli podającej wartość odżywczą. Kaloryczność posiłku czy całodziennej diety oblicza się sumując wartości energetyczne poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się posiłek.

litery od A do H
litery od I do O
litery od P do Z

Na podstawie powyższych tabeli kalorii i wartości odżywczych przygotuj, w ciekawej formie graficznej, zestaw obiadowy składający się z zupy, drugiego dania, dodatków i deseru.
Wartość energetyczna całego obiadu nie może przekroczyć 800 kilokalorii.
Praca może być wykonana ręcznie bądź przy pomocy programów komputerowych.

Jej zdjęcie prześlij na maila e.gawel99@gmail.com do 7.06

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

09.06 wtorek, klasa 6, Geografia

15 maja, język polski, kl. V