3.06 środa Klasa 5 Technika
Temat: Planujemy zestawy obiadowe w oparciu o tabele kalorii i wartości odżywczych.
Wartość energetyczna produktu spożywczego to informacja, którą można znaleźć na jego opakowaniu, zazwyczaj w tabeli podającej wartość odżywczą. Kaloryczność posiłku czy całodziennej diety oblicza się sumując wartości energetyczne poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się posiłek.
litery od A do H
litery od I do O
litery od P do Z
Na podstawie powyższych tabeli kalorii i wartości odżywczych przygotuj, w ciekawej formie graficznej, zestaw obiadowy składający się z zupy, drugiego dania, dodatków i deseru.
Wartość energetyczna całego obiadu nie może przekroczyć 800 kilokalorii.
Praca może być wykonana ręcznie bądź przy pomocy programów komputerowych.
Wartość energetyczna produktu spożywczego to informacja, którą można znaleźć na jego opakowaniu, zazwyczaj w tabeli podającej wartość odżywczą. Kaloryczność posiłku czy całodziennej diety oblicza się sumując wartości energetyczne poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się posiłek.
litery od A do H
litery od I do O
litery od P do Z
Na podstawie powyższych tabeli kalorii i wartości odżywczych przygotuj, w ciekawej formie graficznej, zestaw obiadowy składający się z zupy, drugiego dania, dodatków i deseru.
Wartość energetyczna całego obiadu nie może przekroczyć 800 kilokalorii.
Praca może być wykonana ręcznie bądź przy pomocy programów komputerowych.
Jej zdjęcie prześlij na maila e.gawel99@gmail.com do 7.06
Komentarze
Prześlij komentarz