3.06 środa klasa 7 fizyka
Witam Was na lekcji
fizyki.
Na dzisiejszej lekcji dowiecie
się, co to jest ciepło właściwe i od czego zależy jego wartość.
Napiszcie
temat lekcji z datą 3.06:
Temat
lekcji: Ciepło właściwe.
W kuchni często mamy do czynienia
z podgrzewaniem różnych potraw. W świetle fizyki każda z nich
jest jakąś substancją. Czy do zwiększenia temperatury substancji
o określoną wartość, na przykład od 20°C do 100°C, zużywamy
zawsze taką samą ilość energii? A jeśli nie, to od czego to zależy?
Ile ciepła
potrzeba, aby zwiększyć temperaturę ciała? Oczywiście zależy to od tego, jak
duży ma być przyrost temperatury, a także od masy ciała.
Wiemy z codziennych obserwacji, że ciała o wielkiej masie trudniej
podgrzać niż te o małej masie. Równie oczywiste jest, że im większy
przyrost temperatury, tym więcej potrzeba ciepła.
Jeśli
zapytamy, ile ciepła potrzeba, aby 1 kg substancji ogrzać o 1°C, to odpowiedź również nie będzie jednoznaczna. Jeśli
ogrzewamy 1 kg żelaza, zwiększając jego temperaturę o 1°C, zużyjemy 444 J energii. Aby zwiększyć temperaturę
1 kilograma ołowiu o 1°C, potrzeba tylko 160 J.
Jak widać, ilość ciepła potrzebna do ogrzania masy 1 kg
o 1°C zależy od rodzaju substancji.
Ciepło
właściwe cw definiujemy
jako ciepło potrzebne do ogrzania jednostkowej masy (1kg) o jednostkę
temperatury (np. o 1°C).
Obliczamy
je, dzieląc ciepło Q pobrane przez podgrzewane ciało
przez jego masę m i zmianę temperatury ΔT:
Jednostką ciepła właściwego
w układzie SI jest J/kg⋅K.
Różne substancje mają różne wartości ciepła
właściwego.
W układzie SI jednostką temperatury
jest kelwin (K). Skala bezwzględna temperatur (skala Kelvina) ma jedną
właściwość wspólną ze skalą Celsjusza: przyrosty o jedną jednostkę są
w obu skalach jednakowe. Zmiana temperatury ΔT w kelwinach
jest więc równa zmianie temperatury w stopniach Celsjusza.
ΔT = T2 - T1
gdzie T2 to
temperatura końcowa, a T1 temperatura
początkowa.
Wartość ciepła właściwego wskazuje, jak trudno jest ogrzać dane ciało.
Substancje o niskim cieple właściwym cw łatwo zmieniają swoją
temperaturę, natomiast te o wysokim cw wymagają dla osiągnięcia
identycznego efektu włożenia znacznie większej ilości ciepła.
Duża wartość ciepła właściwego wody
powoduje, że woda wolno się ogrzewa i wolno stygnie. Fakt ten ma wielkie
znaczenie dla stabilności klimatu terenów położonych w pobliżu dużych
zbiorników wodnych.
Aby lepiej
zrozumieć pojęcia związane z ciepłem właściwym obejrzyj film na kanale Youtube:
Otwórz podręcznik na stronach 247 - 248.
Znajdują się tutaj zadania do rozwiązania. Rozwiąż te, które potrafisz (spróbuj
rozwiązać wszystkie zadania).
Nie
zapomnijcie napisać czyja to praca (imię, nazwisko, klasa)!
W razie
pytań, wątpliwości, kłopotów piszcie na ten sam adres.
POWODZENIA!
Komentarze
Prześlij komentarz