18.05 poniedziałek Klasa 8 Chemia

Temat: Właściwości i zastosowania białek.

W środę dowiedzieliście się, że białka zbudowane są z aminokwasów, połączonych wiązaniem peptydowym.
Zawierają różne pierwiastki, ale głównie węgiel, tlen, azot, wodór, siarkę i fosfor.
Dzielą się na proste i złożone.
Są podstawowym elementem budulcowym naszego organizmu.

Dziś przejdziemy do właściwości białek.
Zapiszmy punkt w zeszycie:
1. Denaturacja a wysalanie.
Wytłumacz najpierw znaczenie pojęć:
Denaturacja- nieodwracalny proces ścinania się białka
Wysalanie-odwracalny proces koagulacji białek.
Peptyzacja- proces przemiany żelu w zol
Koagulacja- proces przemiany zolu w żel
Zol- koloid
Żel- produkt koagulacji zolu
Aby dowiedzieć się, jaki wpływ na białko mają różne substancje, przeprowadź wirtualne doświadczenie ze strony o linku:
https://epodreczniki.pl/a/substancje-chemiczne-o-znaczeniu-biologicznym---podsumowanie/D11cEEFcP (3.Denaturacja a wysalanie białek)
Na podstawie doświadczenia wypisz pod wpływem czego zachodzi denaturacja, a jaka substancja powoduje wysalanie.
Na zakończenie wytłumacz skąd bierze się szary osad na srebrnych sztućcach (odp. str. 199) oraz co to jest gluten i gdzie występuje (odp. str. 201).

Powodzenia!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

09.06 wtorek, klasa 6, Geografia

15 maja, język polski, kl. V