6.05 środa Klasa 8 Chemia
Temat:Budowa, właściwości i zastosowania tłuszczów.
Witam Was serdecznie!
Zaczynamy dzisiaj ostatni dział chemiczny przewidziany w szkole podstawowej!
Słowem zbliża się powoli koniec...
Dział biologiczno-chemiczny, gdyż będziemy się w nim uczyć o chemicznej stronie podstawowych składników żywności i ich roli w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Zaczynamy od TŁUSZCZÓW.
Zapiszcie w zeszycie:
1. Tłuszcze chemicznie- to ESTRY wyższych kwasów karboksylowych (już wiecie wobec tego, skąd nazwa "kwasy tłuszczowe") oraz glicerolu (pamiętacie ten alkohol z trzema grupami hydroksylowymi?).
2. Otrzymywanie tłuszczów:
Powstają w reakcji estryfikacji:
glicerol+ kwasy tłuszczowe=tłuszcz (ester)+woda
Teraz spójrzcie na konkretny przykład na str. 190 w podręczniku- zwróćcie uwagę na grupy estrowe!
3. Ogólny wzór tłuszczów:
przepisz ze str. 191 u góry
4. Pochodzenie (występowanie) tłuszczów:
a) roślinne:
b) zwierzęce:
podaj przykłady
5. Podział tłuszczów ze względu na budowę cząsteczki:
a) nienasycone (ciekłe):
b) nasycone (stałe):
podaj przykłady
Na zadanie wyszukaj, co to takiego (podaj krótką informację)
- NNKT
- tran
W razie pytań pisz e.gawel99@gmail.com
Do poniedziałku!✋
Witam Was serdecznie!
Zaczynamy dzisiaj ostatni dział chemiczny przewidziany w szkole podstawowej!
Słowem zbliża się powoli koniec...
Dział biologiczno-chemiczny, gdyż będziemy się w nim uczyć o chemicznej stronie podstawowych składników żywności i ich roli w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Zaczynamy od TŁUSZCZÓW.
Zapiszcie w zeszycie:
1. Tłuszcze chemicznie- to ESTRY wyższych kwasów karboksylowych (już wiecie wobec tego, skąd nazwa "kwasy tłuszczowe") oraz glicerolu (pamiętacie ten alkohol z trzema grupami hydroksylowymi?).
2. Otrzymywanie tłuszczów:
Powstają w reakcji estryfikacji:
glicerol+ kwasy tłuszczowe=tłuszcz (ester)+woda
Teraz spójrzcie na konkretny przykład na str. 190 w podręczniku- zwróćcie uwagę na grupy estrowe!
3. Ogólny wzór tłuszczów:
przepisz ze str. 191 u góry
4. Pochodzenie (występowanie) tłuszczów:
a) roślinne:
b) zwierzęce:
podaj przykłady
5. Podział tłuszczów ze względu na budowę cząsteczki:
a) nienasycone (ciekłe):
b) nasycone (stałe):
podaj przykłady
Na zadanie wyszukaj, co to takiego (podaj krótką informację)
- NNKT
- tran
W razie pytań pisz e.gawel99@gmail.com
Do poniedziałku!✋
Komentarze
Prześlij komentarz